Busko Wieża Ciśnień
Informacje o projekcie
Rok: 2014 Faza: projekt koncepcyjny Powierzchnia: 146m2
Typ: obiekty użyteczności publicznej Inwestor: Uzdrowisko Busko-Zdrój

Lokalizacja: Busko-Zdrój

Zakres prac

- Opracowanie koncepcji architektonicznej

Opis projektu

Projekt przebudowy istniejacej wieży i zaadaptowanie jej do funkcji restauracyjnej. Projektowana kubatura przylegająca do wieży została zbudowana na rzucie prostokąta. Forma obiektu będzie wyciągnięta w głąb placu w stosunku do istniejącej w tym miejscu przybudówki (która zostanie rozebrana). Od strony północnej zachowa on linie pozostałych budynków. Zostanie wydłużony również w kierunku południowym. Urozmaiceniem bryły projektowanego obiektu będzie lekka, przeszklona sala będąca rozwinięciem funkcji restauracyjnych na parterze, która w okresie letnim mogłaby być otwartą przestrzenią z ogródkiem restauracyjnym. Ponadto górna kondygnacja obiektu będzie nadwieszona nad tarasem restauracyjnym na parterze. Na linii styku nowego obiektu oraz wieży po jej obwodzie zaprojektowano okna oraz świetliki w dachu, które dadzą sali restauracyjnej dodatkowe doświetlenie, a przy tym sprawią, że wieża będzie odbierana jako autonomiczny budynek.