VENTUS Apollo BUSINESS & LIVING
Informacje o projekcie
Rok: 2017 Faza: projekt wykonawczy

Powierzchnia całkowita: 9532,18m2

Powierzchnia użytkowa mieszkań: 3502,94m2

Powierzchnia użytkowa lokali: 3069,91m2

Typ: budynek usługowo-handlowo-mieszkalny Inwestor: APOLLOPLAST Inwestycje Sp. z o.o. SP.k Lokalizacja: Aleja IX Wieków Kielce

Opis projektu

Budynek o funkcji biurowo-mieszkalnej zlokalizowany jest w ścisłym centrum Kielc. Mieści 3069,91 m2 powierzchni usługowej rozlokowanej w 37 lokalach oraz 3502,94 m2 w 50 lokalach mieszkalnych o zróżnicowanej powierzchni użytkowej. Budynek wyposażony jest w 2 parkingi - jeden przeznaczony dla części usługowej o ilości 13 miejsc, oraz dla mieszkańców, mieszczący 52 miejsca.

 

Znakomita lokalizacja obiektu zapewnia bliski dostęp do najpotrzebniejszych usług. W pobliżu znajdują się liczne obiekty handlowe, usługowe czy kulturowe. Dzięki niemal bezpośredniemu sąsiedztwu bulwaru rzeki Silnicy, zyskujemy ciągły kontakt z przyrodą. W okolicy znajdują się również zielone skwery oraz Miejski Park im. Stanisława Staszica. Obiekt zlokalizowany jest w bezpośrednim sąsiedztwie jednej z głównych arterii komunikacyjnych miasta - Alei IX Wieków. W bliskim sąsiedztwie dostępna jest baza hotelowa - hotel Qubus i Ibis.

 

Budynek jest podzielony jest na 3 strefy funkcjonalne - część usługowo-biurową, część mieszkalna oraz garaże zlokalizowane pod budynkiem i na parterze. Część parterowa od Alei IX Wieków, od Mojżesza Pelca oraz częściowo od ulicy Piotrkowskiej przeznaczona jest na lokale usługowe z wejściem bezpośrednio z ulicy. Od Alei IX Wieków w centralnej części budynku zlokalizowane jest główne wejście do części biurowej, która to zlokalizowana jest po północnej stronie budynku - od Alei IX Wieków. Część mieszkalna zlokalizowana jest w południowej części budynku przez co mieszkania mają otwarcie widokowe na centrum miasta oraz pałac biskupów krakowskich, oraz są odcięte od uciążliwości Alei IX Wieków Kielc.

 

Część mieszkalna liczy pięć kondygnacji, które są ulokowane nad usługowym parterem, dzięki czemu lokale mieszkalne nie mają bezpośredniego kontaktu z gwarem ulicy. Wejścia do klatek części mieszkalnej zlokalizowane są od ulicy Mojżesza Pelca oraz od projektowanego pasażu spacerowego który będzie zlokalizowany bezpośrednio przy zachodniej pierzei obiektu.